Z branży

drukuj
2013-04-09

Wiosna w Zagrodzie Bamberskiej

Wiosna w Zagrodzie Bamberskiej - Z branży
Roman Kosmalski, szef kuchni...
Zagroda Bamberska.

8 kwietnia swoją premierę miało nowe menu restauracji Zagroda Bamberska w Poznaniu. W karcie nie brakuje tradycyjnych potraw kuchni wielkopolskiej, za które lokal jest szczególnie ceniony.

W nowym menu Zagrody Bamberskiej pojawiły się również dania wegetariańskie i bezglutenowe oraz nowa, rozbudowana oferta dla dzieci. To dopiero początek zmian w tej znanej poznańskiej restauracji.

Zagroda Bamberska znajduje się przy ul. Kościelnej w Poznaniu. Serwuje tradycyjne potrawy wielkopolskie podawane w nowoczesnej formie oraz dania kuchni europejskiej. Restauracja działa zgodnie z filozofią Slow Food, szanując regionalne tradycje i wykorzystując do przygotowania posiłków jedynie lokalne, zdrowe i sezonowe produkty, wytwarzane przez okolicznych rolników. W nowej karcie znajdują się takie klasyki, jak połówka kaczki podawana z modrą kapustą i szagówkami z majerankiem czy udko z gęsi contfit z puree z emulsją z dzikiego czosnku i modrą kapustą. Nowością jest tradycyjny zraz wołowy. − Nowe menu to menu wiosenne, lżejsze, ale zarazem bardzo energetyczne i zdrowe − mówi Roman Kosmalski, szef kuchni restauracji Zagroda Bamberska.
Kolejną nowością jest wprowadzenie do menu potraw wegetariańskich np. sałat i zakąsek. − Jest to odpowiedź na rosnącą społeczność wegetarian i zapytania naszych gości − dodaje Roman Kosmalski.

Specjalnie dla najmłodszych gości poszerzono menu dziecięce, wprowadzając do niego potrawy bezglutenowe. Menu to jedynie część atrakcji dla maluchów. W ogrodzie przygotowano specjalny plac zabaw, gdzie dzieci mogą bawić się w bezpiecznych warunkach. W restauracji ma powstać także „Kącik malucha”, w którym brzdące bawiąc się, będą mogły poznawać świat. Dzięki takim zmianom lokal staje się idealnym miejscem na wypady rodzinne i wspólne biesiadowanie. − Zmiany te wprowadzamy, ponieważ coraz częściej nasi goście zjawiają się w restauracji ze swoimi pociechami. Cieszy nas to, że jesteśmy postrzegani jako miejsce odpowiednie na rodzinne spotkania − komentuje szef kuchni.

Ważnym elementem są zmiany w wystroju Zagrody Bamberskiej. Również tu da się wyczuć wiosenny nastrój. Zmienione zostaną nakrycia stołów sali głównej, na stołach zagoszczą wiosenne kwiaty. Jednocześnie na sąsiekach (bocznych balkonach) pozostawiono dotychczasową, bardziej uroczystą aranżację. Wszystko po to, aby gościom zapewnić poczucie komfortu i spokoju, które będą odskocznią od codziennych obowiązków. 
 


Skomentuj artykuł
Autor: *
E-mail:   
Treść: *
* - pola wymagane
powered by: cms edito
realizacja: ideo
Copyright © 2007-2013 EURECO Sp. z o.o.
All Rights Reserved
horeca.pl