Z branży

drukuj
2012-11-08

Uczniowie z Przodkowa przygotowali lunch dla pierwszej damy

Uczniowie z Przodkowa przygotowali lunch dla pierwszej damy - Z branży
fot. KPRP/Piotr Molęcki

Agata Kaszuba i Grzegorz Miotka z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Przodkowie, zwycięzcy konkursu kulinarnego „Tradycyjne produkty – nowoczesna kuchnia polska” przyrządzili posiłek dla pani prezydentowej Anny Komorowskiej oraz jej gości.
W finale pierwszej edycji warsztatów kulinarnych „Tradycyjne produkty – nowoczesna kuchnia polska”, organizowanych przez Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Polska, Agata Kaszuba i Grzegorz Miotka z Przodkowa w województwie pomorskim zdobyli wyjątkową nagrodę − możliwość przygotowania posiłku dla pierwszej damy. W kuchni Belwederu przyrządzili dania, które podczas specjalnego lunchu były serwowane Annie Komorowskiej oraz członkom kapituły i kawalerom Orderu Uśmiechu. Spotkanie odbyło się z okazji 45. rocznicy powołania tego szczególnego odznaczenia. Małżonka prezydenta Polski oraz jej goście uczcili jubileusz Orderu Uśmiechu potrawami, którymi Agata i Grzegorz wygrali konkurs. – Na przystawkę uczniowie podali gomółkę twarogowo-chrzanową na karmelizowanym buraku ćwikłowym. Smażone piersi z gołębia z czekoladowym purée z soczewicy, z musem z kapusty włoskiej i koperku na gałązce koperku były daniem głównym. Na deser uczniowie zaproponowali lody z gęsich wątróbek z sosem żurawinowym, podane w chrupkich foremkach, udekorowane kaszubską truskawką – mówi Zofia Winawer z Europejskiego Funduszu Rozwoju Wsi Polskiej, koordynator projektu. – Było to niezwykłe połączenie tradycji z nowoczesnością, które z pewnością zaskoczyło smakiem wszystkich gości – dodaje.

Podczas finału pierwszej odsłony projektu „Tradycyjne produkty – nowoczesna kuchnia polska” o zwycięstwo w konkursie kulinarnym walczyły szkoły gastronomiczne z pięciu województw. Laureaci pierwszych trzech miejsc zyskali możliwość odbycia miesięcznych praktyk pod okiem znanych i doświadczonych szefów kuchni. Druga edycja warsztatów odbyła się w ramach projektu „Żywność wysokiej jakości. Krótsza droga od producenta do konsumenta”. Tym razem skierowane były do uczniów szkół gastronomicznych z województw: kujawsko-pomorskiego, lubelskiego, podlaskiego, podkarpackiego i zachodniopomorskiego. Tegoroczny konkurs kulinarny organizuje Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej oraz Slow Food Youth. Jego finał odbędzie się 15 grudnia w Warszawie. Projekt jest współfinansowany z puli UE.

*******

Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej rozpoczął działalność w 1990 roku na mocy umowy między rządem polskim a Europejską Wspólnotą Gospodarczą. Fundacja od ponad dwóch dekad pomaga zmieniać wizerunek polskiej wsi, dostosowując się do zmieniających się potrzeb lokalnych społeczności. Obecnie nie tylko wspiera rozwój infrastruktury technicznej, ale także – poprzez różne narzędzia finansowe – pomaga przedsiębiorcom i organizacjom pozarządowym. Duży nacisk kładzie również na rozwój infrastruktury społecznej, co czyni poprzez program grantowy wspierający aktywność i samoorganizację lokalnych społeczności czy wyrównywanie szans edukacyjnych młodzieży z terenów wiejskich. Więcej informacji na stronie: www.efrwp.pl.


Skomentuj artykuł
Autor: *
E-mail:   
Treść: *
* - pola wymagane
powered by: cms edito
realizacja: ideo
Copyright © 2007-2013 EURECO Sp. z o.o.
All Rights Reserved
horeca.pl